EUROOPAN PARHAAT ROAD TRIP- KOHTEET

Automatkailu on useille se ehdottomasti mieluisin matkustusmuoto. Autolla matkaa taittaessa kokee uudet maisemat ja reitit täysin erilailla kuin vaikka junan kyydissä, lentämisestä puhumattakaan. Reitit pääsee suunnittelemaan omien mieltymysten mukaan ja aikataulut ovat juuri niin joustavia kuin reissaajat itsekin. Roadtripillä seikkailu alkaa jo kotipihasta poistuessa ja itse matka on taatusti yhtä kiinnostava kuin pääränpääkin. Automatkalla tulee usein päädyttyä paikkoihin, joihin ei muulloin tulisi mentyä ja reittejä suunniteltaessa saa ihan itse päättää, mitä kohteita haluaa nähdä ja missä pysähtyä. Usein automatkailijat saavat toki tehdä muutamia kompromisseja reissun aikana, sillä yleensä suunnitelmiin tulee muutoksia ja vähintään aikataulut voivat helposti elää paljonkin.

Euroopan parhaat Road Trip- kohteet
Euroopan parhaat Road Trip- kohteet

Matkaa suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon muutamat seikat, jotka useimmiten helpottavat varsinkin ensikertalaisen roadtrip- kokemusta, välttäen turhilta haasteilta. Ensimmäinen neuvo koskee aikataulujen laatimista. Lomalle lähdettäessä kannattaa ehdottomasti välttää turhaa hoppuilua ja liian pitkiä ajomatkoja yhden päivän aikana. Pidä huoli, ettei reissuporukka ehdi totaalisesti tympääntyä autossa istumiseen jo ensimmäisen matkapäivän aikana. Pysähdy riittävän usein ja riittävän pitkäksi aikaa. Muutaman minuutin wc- taukojen sijaan, ota kunnolla aikaa jalotteluun ja raittiista ilmasta nauttimiseen. Kohteissa kannattaa viettää mahdollisuuksien mukaan parikin yötä ja tutustua paikkoihin ja nähtävyyksiin kaikessa rauhassa. Vältä moottoriteitä ja valtaväyliä aina kun mahdollista. Roadtripillä ei koskaan kannata valita navigaattorista sitä nopeinta reittiä. Moottoriteiden maisemat ovat usein puuduttavan tylsiä ja kuskillekin hyvin epämieluisa vaihtoehto usean tunnin ajourakkaan. Valitkaa rohkeasti kylien läpi kulkevia kiertoteitä ja muita reittejä, joiden varsilla on paljon nähtävää ja ihasteltavaa. Näin saatte reissusta kaiken irti ja automatka muuttuu turruttavasta asfaltin nielemisestä satumaiseksi seikkailuksi. 

Missä kannattaa käydä?

Etelä-Ranska, Provence on yksi suosituimmista kohteista automatkustelijoille. Sievä maalaisidylli, viiniviljelmineen ja laventelipeltoineen tulee helpoiten tutuksi autosta käsin.  Useat suloiset pikkukylät tarjoavat matkailijoille lukuisia ravintoloita, putiikkeja sekä gallerioita ja yöpyä voi aidossa, tunnelmallisessa maalaishotellissa. Mikäli aikaa ei ole riittävästi autolla Suomesta asti matkustamiseen, voi auton vuokrata vaikkapa Nizzasta, jonne pääset kätevästi suoralla lentoyhteydellä. Iso-Britanniassa sijaitseva Wales on henkeäsalpaavan kaunis ja toiminut useasti näyttämönä lukuisille tv- sarjoille ja elokuville. Kallioiset rannikot ja kodikkaat niityt eivät takuulla jätä ketään kylmäksi. Walesin luonto on äärimmäisen vihreää ja lähes joka kylästä löytyy vanha linna tai komea kirkko, joista osa on jo päässyt raunioitumaan toisten ollessa yhä tukevasti sijoillaan.

Missä kannattaa käydä?
Missä kannattaa käydä?

Pohjoisrannikolla sijaitseva Llandudno ja etelärannikon Tenby ovat rantakaupunkeja, joita ei roadtripillä kannata jättää välistä. Walesin reissulla auton voi vuokrata esimerkiksi sen pääkaupungista Cardiffista, jonne pääsee junalla kätevästi Lontoosta. Espanjassa kannattaa käydä tutustumassa turistihiekkarantojen lisäksi myös pikkukaupungeissa ja historiallisissa Andalusian vuoristokylissä. Vuokraa auto esimerkiksi Malagasta ja lähde rohkeasti etsimään jyrkkien rotkojen keskellä piilottelevia suloisia vanhoja kaupunkeja. Nähtävää riittää moneksi päiväksi. Italian Gardajärvelle reitti kulkee niin ikään myös läpi pikkukylien ja maalaismaisemien. Italia on tunnettu kauniista arkkitehtuuristaan ja hyvästä ruoasta, joten automatkailijalle se on varsin sopiva kohde maisemien katseluun ja rauhalliseen köröttelyyn. Gardajärvi on kauneudestaan kuuluisa ja sen rannalla kannattaa viettää useampikin päivä, leudosta säästä nauttien. Se sopii oivallisesti myös lapsiperheiden lomakohteeksi ja on myös varsinainen aktiivilomailijan paratiisi. Aina ei suinkaan tarvitse lähteä ulkomaille asti kokeakseen ikimuistoisen roadtripin. Nimittäin myös Suomen autoilureitit ovat koristettu kiinnostavilla nähtävyyksillä ja kuvan kauniilla luonnolla. Suomen Lappi on kesäisin yöttömien öiden valkoisessa valossa satumaisen ihmeellinen ja autolla oman kotimaan kiertäminen on ehdottomasti paras vaihtoehto.