HELPPO NAKKI – VAIKEAMPI TOMAATTI?

Mitä teemme mökillä? Paistamme lihaa, grillaamme makkaroita, käymme marjassa ja sienessä, uimme järvessä, otamme aurinkoa ja otamme rennosti. Niille, ketkä kaipaavat enemmän tarkoituksellista toimintaa: mitä jos grillille menee vaihteeksi tavallista enemmän vihanneksia? Jokainen pystyy ostamaan ne kaupasta, mutta jotenkin kovin usein kasvishyllyt kierretään takakäytävän kautta. Mitä jos vihannekset ovatkin omalta mökiltä ja omin käsin kasvatettuja?

Mökkikansan Kirous

On meissä jokaisessa sellainen, pitää vain kaivaa se esille. Tarkoitan siis sitä vihertoimintaa, jossa ihminen tekee kaikkea outoa ja kuvittelee, että seuraavan kerran mökille tullessa näkee siellä työnsä tuloksen kukkivana ja värikkäänä vihannesrivinä. Toivotaan aina parasta ja valmistaudutaan huonompaan, niin kuin lapsuudessa opittiin. Joka toinen kerta harmittaa ja joka kolmas potuttaa; loput ovat sitä himottua työniloa.

Yhtenä hienona päivänä huomasin, että otamme aina mökille kirsikkatomaatteja. Ei niitä, joita saa kaupasta muovipurkissa irtonaisina, vaan sellaisia latvallisia ja kartonkipakkauksessa. Erittäin tuoksuvia ja aivan käsittämättömän herkullisia – nautapihvin, homejuuston ja punaviinin kanssa nautittuina. Pitäisikö käydä vielä torimarkkinoilla kysymässä kyseistä herkkua vai kannattaako yrittää kasvattaa itse? Miten muuten ihmiset ovat ylipäätään päätyneet siihen, että tomaatit kasvatetaan lilliputtikokoisina? Okei, tiedän, että harva jaksaa hoitaa kokonaista puutarhaa koko kesän. Tomaattien kanssa se taitaa olla välttämätöntä, joten jätin kirsikkatomaatti-idean lepäämään ja keskityin kesäkurpitsoihin.

Jos Ei Maistu – Tee Se Itse

Lapsena tykkäsin aina, kun kotiin tuotiin munakoisoja. Tykkäsin niiden ulkonäöstä enkä mistään muusta: ne maistuivat syksysumulle ja haisivat sadevesikaivolle. Se tuntui epäoikeudenmukaiselta ja vaikealta ymmärtää: niin kauniita, niin sileitä ja samalla niin mauttomia! Grillasin ne kerran aikuisena itse ja tykkäsin. En kuitenkaan niin paljon kuin kesäkurpitsoista, joista tykkäsin aina lapsesta asti ja jotka voi grillata, paistaa ja jopa keittää niistä hilloa.

Mitä kesäkurpitsa tarvitsee kasvaakseen? Tulevan käyttäjän halukkuutta grillata ne muutama viikko istutuksen jälkeen eikä mitään muuta. Muistan, että lapsuuteni kesämökillä kesäkurpitsoita oli aina yllin kyllin eikä niitä koskaan jouduttu hoitamaan muuten kuin kastelemalla – ja sitäkin hyvin satunnaisesti. Lisäksi, kuten jo mainittu, ne ovat tosi hyviä pöydässä riippumatta siitä, minkä valmistustavan valitsee. Helppo valinta mökkipuuhalle!

Se On Tekniikasta Kiinni

…ja kesäkurpitsoiden tapauksessa se tekniikka on seuraava: ottaa siemenet, laittaa ne kosteaan talouspaperiin ja siirtää lautasella ikkunan viereen auringon valoon. Kastellaan jo tässä vaiheessa säännöllisesti, etteivät ne kuivu ja seurataan taimien muodostumista. Kun taimet ovat muodostuneet – ja toivottavasti se tapahtuu kesäkuussa – ne voi istuttaa jo maahan. Yleensä siemenistä taimiin kestää 3-7 päivää, eli on hyvin sopiva aika kääriä siemenet talouspaperiin maanantaina, ottaa valmiit taimet mökille mukaan perjantaina ja istuttaa ne maahan sunnuntai-iltana – ja hyvällä tuurilla sateisen viikon jälkeen, eli jo seuraavana viikonloppuna voi nähdä parikymmentä senttimetriä pitkät vihreät kasvit. Muistetaan vain kastella.

Jotkut sanovat, että pitää leikata ylimääräiset lehdet pois heti kun tulee ensimmäisiä kukkia. Se pitää paikkansa, koska lehdet vievät liikaa ravinteita itse kesäkurpitsoilta, joten leikataan kaikki ylimääräiseltä näyttävä pois. Minä käytin maalaisjärkeä ja leikkasin pois vain sen, mikä näytti liian isolta. Enemmän asiaan perehtyneet sanovat myös, että kukkimisen aikana pitää yrittää houkutella omalle mökille myös mehiläisiä, esimerkiksi kastelemalla kasvit aamulla makealla vedellä – siis väkisin makealla, hunajalla tai sokerilla maustetulla. Se kuulemma lisää kukkien ja niistä kasvavien kesäkurpitsoiden määrää. Meikäläisen on taas pakko sanoa, että saa se lisätä mitä tahansa, mutta en ainakaan omasta tahdostani ala kutsumaan mehiläisiä ja ampiaisia mökille: kyllä ne kesäkurpitsat kypsyvät muutenkin ja riittämättömät voi aina hakea kaupasta.

Ihan mielenkiinnosta suosittelen kyllä kokeiltavaksi. Aivan upea ja unohtamaton tunne, kun asiaan ei tarvitse perehtyä pikkulapiota syvemmälle ja säännölliset vesisateet hoitavat loput. Itsekasvatetut kesäkurpitsat grilliritilältä nostettuina ovat paljon maukkaampia, kuin kaupasta hankitut esimarinoidut superterveelliset pakastevihannekset.