HEVOSELLA MONGOLIAAN

Onko koskaan tullut mieleen, että loma voisi olla paljon muuta kuin rannalla makaamista, järvessä kellumista ja kaljan juomista? Onko tullut seikkailuhimoa ja halukkuutta kokeilla omia rajoja? Tykkäätkö kaiken lisäksi ratsastamisesta – oletko harrastaja, aloittelija vai vasta suunnittelemassa aloitusta? Kuulostaako Mongol Derby salaperäiseltä ja puoleensa vetävältä? Siinä on kesän seikkailu. Brittiläinen tiimi nimeltään The Adventurists järjestää idean, alun ja lopun. Se, mitä tapahtuu välissä, on kokonaan omissa käsissäsi.

Seikkailun Pointti

The Adventurists -seikkailijatiimi järjestää nimensä mukaan aitoja seikkailuja. He eivät taluta osallistujia kädestä pisteestä pisteeseen, eivät tarjoa opastettuja kierroksia Mongolian aroille, eivät pakkaa osallistujien eväitä lounaslaatikkoihin eivätkä tykkää, kun heitä vaivataan pienten, jokaiseen hyvään seikkailuun kuuluvien haasteiden kanssa. Toisaalta, he ymmärtävät seikkailijan riskit ja tietävät, mistä on kyse: he ovat laatineet jokaisen seikkailun oman kokemuksen pohjalta, käyneet sen useamman kerran läpi, kehittävät ohjelmia jatkuvasti ja pitävät koko tilannetta silmällä joka seikkailun aikana.

Mongol Derbyn pointti on simppeli: kuljet hevosella Mongoliassa ja päätät itse, minkä kautta menet minnekin. Pitää muistaa, että hevonen on myös elävä ja vaatii juotavaa ja syötävää. Tässä seikkailussa hevosia vaihdetaan noin 40 kilometrin välein koko tripin ollessa 1000 kilometriä pitkä: maailman pisin ratsastusreitti! The Adventurists kaiken lisäksi korostaa, että Mongolian arot eivät ole mikään ponirata, vaan koko seikkailun aikana se on sinä, allasi oleva hevonen ja kuuma neitseellinen maailma ympärilläsi.

Kesän Merkittävin Tapahtuma: Tietoa

Mongol Derby on kokonainen lyhyt elämä, joka jää varmasti jokaisen seikkailijan mieleen erinomaisena rajojenkoetuskokemuksena, kehittää maailman ymmärtämistä ja tuo mukanaan uskomattomia tarinoita. Kaiken lisäksi, kyse ei ole pohjoismaisesta kesälomasta, vaan se on ihan oikeasti siirtyminen aivan toisenlaiseen luontoon ja kulttuuriin. Mongolian aroissa pystyy nauttimaan ja kärsimään pystysuoraan paistavasta auringosta, tutkimaan hyönteisten käyttäytymistä eri vuorokaudenaikoina oman kehon avulla, parantamaan viittomakielitaitoja paikallisväen kanssa kommunikoidessa ja käyttämään jokaista mahdollisuutta juoda puhdasta vettä.

Derby pidetään elokuussa ja vuonna 2019 se alkaa 4. elokuuta kolmen päivän treenillä, minkä jälkeen starttaa itse seikkailu ja päättyy 16.08.2019. Seuraavana päivänä on paluu Ulan Batoriin, Mongolian pääkaupunkiin. Se, minkä takia kyseinen tapahtuma on osallistujille niin merkittävä, on myös sen hinta: yli kymmenen tuhatta puntaa, euroissa melkein kaksitoista tuhatta. Sekin on ymmärrettävää: tiimi järjestää kaiken, kantaa vastuuta sekä hevosista että osallistujista, on aina valmiina auttamaan todellisissa hätätapauksissa ja – yksinkertaisin selitys – 40 osallistujan seikkailuun tarvitaan 200 työntekijää hoitamaan käytännön järjestelyt ja varautumaan ongelmiin. Lisäksi hevosten pitää olla aina siellä, missä seikkailija vaihtaa kyytiä: niissä paikoissa, joita on 25 ja joissa seikkailija myös lepää, nukkuu ja syö.

Valmisteluja Ja Pohdintaa

Ennen reitin alkua kaikille järjestetään sekä ihmis- että eläinhoitokoulutukset. Tuskin jonkun on tarkoitus jäädä keskelle Mongolian tyhjyyttä sairaan hevosen tai oman vamman kanssa yksin, ja reittihän on täynnä odottamattomia haasteita. Niin kuin järjestäjät korostavat, kyse ei ole valmistellusta ratsastukseen tarkoitetusta radasta, vaan oikeasta wild life -meiningistä, joka on aina enemmän kuin seikkailuturismi. Matkan varrella seikkalija tulee ylittämään hevosensa kanssa jokia, mäkiä, kulkemaan huonolla ja paremmalla kelillä ja kokeilemaan, miten Tšingis-kaanin aikana ”postinkantajat” tekivät työnsä. Itse asiassa, se oli nimenomaan mongolialaisten seikka, jolla on ollut suuri merkitys kyseisen kansan sotamenestyksissä: postinkantajien reitiltä löytyi useampi piste, missä he vaihtoivat hevosia ja yöpyivät tarpeen mukaan, ja haluttu viesti oli esimerkiksi Kaspianmerellä jo muutamassa päivässä, kun yleensä toimitus oli kestänyt viikkoja.

Siinä olisi ajankohtainen ajatus säästää kesälle 2019. Seuraava kesä on jo tulossa…