HOLLANTI ROKKAA NÄIN

Alankomaista on puhuttu vaikka mitä: siellä poltetaan hamppua, juodaan paljon olutta, prostituutio kuuluu arkeen ja niin edelleen. Yllätys, yllätys! – Hollannissa on paljon muutakin tekemistä kivaa kuin edellä mainittuja hauskanpitotapoja. Mikä kulkee aina hampun, kaljan ja prostituution kanssa käsi kädessä? Arvattu – rokkimusiikki!

2000-luvun suosituimpia bändejä on ollut saksalainen Rammstein. Pojat ovat jo vanhempaa väkeä, mutta heidän luoma musiikki pysyy suosikkina vielä monen sukupolven soittolistoilla. Vuonna 2016 kesäsuunnitelmia tehdessä oli voinut googlettaa bändin tulevia keikkoja ja löytää itselleen enemmänkin kivaa: Pinkpop-festivaalin.

Kaikenlaista Pinkpopista

Pinkpop on yksi Euroopan isoimmista tapahtumista ja jos rokki soi päässä muuta musiikkia useammin, kannattaa ehdottomasti mennä. Tarkoitan siis, että ainakin kerran elämässä kannattaa osallistua isoon kesäiseen musiikkitapahtumaan – ja aivan erinomaista, jos se onnistuu ulkomailla. Festivaalia ollaan pyöritetty jo vuodesta 1970 lähtien: aikamoinen saavutus rokkitapahtumalle, eikö ole? Ollessa Euroopan rokkitapahtumalistalla suosituimpia, se on myös vanhimpia tapahtumia pitkän historiansa kanssa.

Vuodesta 2008 Pinkpop järjestetään Landgraafissa. Paikka sijaitsee Alankomaiden eteläalueella Belgian ja Saksan ollessa niin lähellä, että festareille voi kävellä rajan yli, jos auton ajaminen tuntuu juhlimisen jälkeen vaikealta. Tapahtumaan osallistuu yli 100 000 katsojaa ja bändikokoelma on aina hyvin vivahteikas: jokainen saa sieltä sitä musiikkia, jota kaipaa. Lisäksi nuoremmat bändit, joiden suosion kärkeen on vielä vuosia tehtävä töitä, ovat festareissa läsnä: pienemmillä lavoilla toki, mutta aina on mahtavaa löytää itselleen uusi musiikkikorvan tyydytyskeino.

Mitä Yleensä Tarkoittaa Festareille Meno?

Kaikkea kivaa, tietysti! Oman kokemuksen perusteella, varsinkin kun lähtee julkisilla – lentokoneella, junalla, bussilla, yhteiskyydissä – väkevät ovat vahvoilla. Tämä ei siis ole mikään painotus juoda liikaa alkoholia, mutta turha on väittää jotain vastaan alkoholin liittymisestä juhlimiseen. Rommi kelpaa joka paikassa. Ja appelsiinit, tietysti.

Mahdollisimman kevyet laukut, teltat, makuupussit – hyvä homma, mutta kannattaa muistaa, että Pinkpop on melkein kaupungissa järjestettävä festivaali. Kaupunkien alueilta, varsinkin tiheään asutussa Euroopassa ei välttämättä helposti löydy teltalle paikkaa, ja näin ollen kannattaa miettiä majoitusasiat ajoissa. On hienoa, jos pystyy viettämään alkoholitonta juhlaa ja jokaisen festaripäivän jälkeen pääsee omalla kyydillä vaikka leirintäalueelle 50 kilometrin matkan päähän; toisaalta, mikä häiritsee käyttää esimerkiksi ilmaisia majoituspalveluita ja suunnitella matka ennakkoon?

Mitä Tehdä Paikan Päällä?

Katso vastaus edellisen otsikon alta. Sitä samaa: rokkifestareilla on aina liikettä, energiaa, upeita musiikki- ja kaverilöytöjä, uusia harrastuksia ja paljon muuta. Musiikin ollessa festivaalin tärkein asia, kannattaa tutustua esiintyjiin etukäteen – siis niihin, joita et ollut muuten menossa kuuntelemaan ja katsomaan. Totuus on siinä, että kuuntelevan korva kyllä kuulee. Aloittelevat muusikot ja bändit, jos ne ylipäätään pääsevät osallistumaan tämän kokoisiin tapahtumiin, tungetaan yleensä takalavoille – ja lavojahan tämän kokoisista tapahtumista löytyy useampi. Päälavalta soivat suosikit, kun takalavoilta voi taas kuulla jotain täysin uutta itselleen. Joskus vuosina 2007-2012, kun matkustelin paljon keikalta keikalle ja pyörin eri festareilla, sain koottua nykyisen suosikkisoittolistani: siitähän se kiinnostus johonkin bändiin tai musiikkityyliin syntyy. Ei siis siitä, että ”kaveri on sanonut että Scorpions on hyvä, pitää testata”. Ja mukavinta koko tällaisessa musiikinmetsästyksessä on se, että juuri sinä tulet avaamaan kyseisen musiikkityylin tai bändin itsellesi: se on sinun oma aloituksesi, ilman kenenkään muun mielipiteitä. Ja sinusta tulee sitten se kaveri, joka kehuu joitakin tuoreita esiintyjiä kuunneltavaksi – ja nähtäväksi.

Se, mikä vielä pitää muistaa: hyvät jalkineet. Kaikki muu on turhaa, jos on onnistunut laittamaan jalkaan väärät monot! Ja oikeilla sujuu kaikki – tanssista turismiin.