IKUISTA MÖKKEILYÄ

Joku viisas ihminen on sanonut kotiremontista, että sitä ei voi lopettaa: sen voi vain päättää. Tämä arkifilosofi on selvästi viitannut perfektionismiin: sieltä puuttuu lista, tämä nurkka pitäisi maalata uudestaan, hyllykkö pitäisi restauroida ja niin edelleen. Kotirempan kohdalla tämä pitää paikkansa yhtä kuin kesämökin rakentamisessa tai kunnostamisessakin – aina löytyy tekemistä. Ei siis millään pysty nauttimaan mökkiviikonlopusta, kun näkee jossain hilseilevää maalia tai talvella muodostuneita nurmikkoepätasauksia.

Rakentaminen Vetää Puoleensa

Usein kesämeininkiin liittyy jonkinlainen remontti- tai rakentamistoiminta. Miksi toimistotädit ja -sedät innostuvat tekemään kaikkea raskasta käsin, kun kesäviikonlopun pitäisi olla rentouttava? Tähän on pakko sanoa, että pienet rakentamisprojektit nostavat ihmisten itsearvostusta, kun työn tulokset näkyvät heti ja ovat paljon massiivisempia, kuin joku allekirjoitettu dokumentti. Se, minkä takia tällaiset projektit kestävät yleensä kuukausia, selittyy taas viikonloppulepotarpeella: pitkän rakentamispuuhissa vietetyn lauantain jälkeen tekee mieli nukkua sunnuntaina täyteen ja rentoutua jo fyysisesti, kun henkinen rentoutuminen on tapahtunut jo edellisenä päivänä, varsinkin jos jotain on saatu aikaan.

Tällaisia pieniä rakennusprojekteja voivat olla uusi pikkuaita, puutarhatyökaluvarasto, terassiportaiden maalaus tai vaikka kukkalaatikoiden teko. Niitä projekteja ihmiset yleensä keksivät väkisin ja aloittavat homman. Meille kävi tuuri: kesäprojektille on ollut tietty tehtäväkin, kun tuli ilmi, että pitää purkaa vanha ja vino työkaluvarasto ja rakentaa uusi paikalle. Siitä alkoi.

Kesäprojektin Kulkuraportti

Se on vieläkin kesken. Ei siis raportti vaan rakennus, ja sen pystytys kestää todennäköisesti vielä pari kuukautta. Toukokuussa kesämme kulku on ollut ihan selvä: viikolla tehdään töitä ja viritetään ja huolletaan moottoripyöriä tallissa, viikonloppuisin otetaan teltat ja lähdetään Karjalaan. Homma on toiminut näin juuri siihen hetkeen, kunnes vanhemman sukupolven tarpeet päätettiin tyydyttää toteuttamalla mökkiprojekti ja näin saada omaan karmaan jotain hyvääkin vaihteeksi.

Me nimittäin kävimme mökillä jo ennen projektia: tultiin moottoripyörillä, paistettiin lihaa, juotiin punaviiniä – homejuuston ja kirsikkatomaattien kanssa, tietenkin – ja käytiin uimassa järvellä, tutkittiin naapurijärvet ja hiekkamontut ja tehtiin kaikkea kivaa. Kuvittelimme siis, että kesä jatkuu yhtä mukavasti ja rennosti myös rakentamisprojektin aikana ja olimme hyvin lähellä erehdystä: ei se ihan näin mene. Viime viikonloput aika ei riittänyt edes käydä uimassa, sillä järvelle on matkaa mökistä muutama mieluiten moottoripyörällä ajettava kilometri. Henkinen väsymys purkaantuu raksahommissa aivan erinomaisesti, mutta fyysisesti maanantainen olo on nimeltään ”täysin rikki”. Kahdestaan rakentaminen on välillä oikein raskasta, kun pitää nostaa ja siirtää materiaaleja käsin. Vesisade ei ole enää pelastus helteeltä vaan projektin kulkua häiritsevä tekijä. Ja kaiken lisäksi hyvä ystävä ärsyttää välillä enemmän kuin aiheettomat toimistoneuvottelut.

Tänään tiistaina huomasin kuitenkin hienon asian: odotan perjantaita, ja odotan kunnes pääsemme jatkamaan rakentamista. Tämän kesän päämuistoksi tulee kyllä nimenomaan juuri se rakennusprojekti, mikä ehkä saattaa hieman masentaa, mutta katsoin tänään asiaa positiivisin silmin ja hei, tämä kesä on yksi parhaita menneitä! Siis kuvitelkaa: emme tappaneet kaverin kanssa toisiamme, vaikka välillä mieli tekikin. Opimme muutaman viikonlopun aikana uutta sen verran, mitä yleensä ei tule opituksi koko kesän aikana. Olemme jo melkein siinä vaiheessa, kun on ilo katsoa oman työn tuloksia ja nauttia siitä. Löydämme koko ajan rakennelman parannusvaihtoehtoja, mutta tyydymme siihenkin, mitä saamme aikaan. Olemme oppineet materiaaleja, viimeistelyvaihtoehtoja, olemme myös suunnitelleet koko mökin itse ja paransimme puutyötaitojamme sirkkelisahan ja vasaran kanssa. Olen oppinut laittamaan 100-millisen naulan puupalkkeihin viidellä vasaraniskulla: aikamoinen suoritus meikäläiselle, kun ottaa huomioon molemmat rikkinäiset, leikattavat olkapäänivelet. Ja olemme päässeet kaverin kanssa parempaan yhteisymmärrykseen, mikä tekee meidät erinomaisiksi kumppaneiksi: ei tarvitse enää selittää yksinkertaisia asioita, vaan huomaamme toisen tarpeet nopeammin ja paremmin.

Tuli mieleen, että koko tämä kirjoitelma on laadittu saadakseni itseni uskomaan kesäprojektin onnistumiseen ja siihen, että se ei ole pilannut kesäämme. Muistelin taas perjantaista mökille menoa… ei, kyse ei ole itselleen valehtelusta, vaan mökkirakentaminen on ihan vakavasti ja rehellisesti sanoen erinomaisen kivaa puuhaa.