Parhaat kesäkaupungit Suomessa

Parhaat kesäkaupungit Suomessa

Suomessa on paljon ihania kaupunkeja ja meillä kaikilla on niistä omat suosikkimme ja monen ykkösenä on tietty oma asuinkaupunki. Itsellänikin on suosikkeja, joita nyt valitsen tähän, mutta yritän tutustua joka kesä myös uusiin kaupunkeihin ja kohteisiin eli moni Suomen kaupungeista on parhaimmillaan nimenomaa kesällä. Kotimaan matkailu on lisääntynyt nyt koronan myötä ja moni, joka normaalisti suunnistaa ulkomaille tutkii nyt majoitusmahdollisuuksia ja reittejä kotimaassa. Jos haluaa kiertää useamman viikon ajan Suomea voi välillä tutustua kaupunkiin ja välillä viettää aikaansa luonnossa maaseudun helmassa, mutta Suomen kaupungeissa on myös vehreyttä ja luontoa sitä etsiville.

Helsinki on varsin upea kesäkaupunki, jos haluaa nähdä Helsingin erilaisena voi suunnata sinne juhannuksen aikaan, kun kaupungin väki on lähtenyt mökille viettämään juhannusta! Hiljaisessa Helsingissä voi kulkea rauhassa ja jos kuitenkin haluaa juhannusta viettää perinteitä kunnioittaen niin voi suunnata Seurasaareen katsomaan juhannuskokkoa. Kesä on kuitenkin paljon muutakin kuin juhannus, meidän kesänviettoomme Helsingissä kuuluu aina paitsi käynti Linnanmäellä niin vierailu Helsingin saaristossa. Laivat vievät Korkeasaareen, Pihlajasaareen, Vallisaareen, Suomenlinnaan, Kaunissaareen ja risteilyjä on lisäksi, kuka haluaa nauttia merellä olosta. Kauppatorin vilinä ja Espan puisto ovat myös monen Helsingin kävijän ohjelmassa.

Koko perheen kanssa

Kun lapset olivat pieniä yövyimme Turussa ja suuntasimme sitten Ukkopekka -laivalla Naantaliin muumimaailmaan. Turku ja Naantali ovat myös aikuisille kivoja kohteita. Aurajoen ravintolalaivat, Turun linna, Luostarinmäki, Ruissalo voisivat hyvinkin saada minut innostumaan, mutta jos olisin isommalla aikuisporukalla vuokraisin veneen ja nauttisin merellisistä tunnelmista ja Aurajoesta oman poppoon kanssa. Jos ei ole halua veneillä niin Aurajoen viertä voi myös kävellä molemmin puolin ja museoita ja muuta kulttuuria on siinä vieressä.

Koko perheen kanssa

Tampereen suosituin paikka kesällä on varmasti Särkänniemi, johon lapsiperheet suuntaavat ja Pispalassa tai Kehräsaaressa voi ujuttautua pikku kujien historialliseen tunnelmaan. Tammerkoski keskustan tuntumassa ja Pyynikin harju kaupungin reunalla tuovat luontoa lähemmäksi Näsi- ja Pyhäjärven lisäksi. Maisemia ja järviä voi ihailla korkeammalta kiipeämällä Näsinneulaan. Porvoo on myös kiva kesäkohde, vaikka päivä vierailuun Runeberg laivalla Helsingistä. Se on mukulakivikatuja, viehättäviä aukioita, ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja, mutta Vanha Porvoo on myös Porvoonjoen varren punaisia ranta-aittoja sekä Linnanmäki, ei huvipuisto vaan muinais linnoitus ja Porvoon tuomiokirkko.

Pori ja Rauma ovat myös vierailemisarvoisia kaupunkeja ja jos aikaa on niin kannattaa käydä molemmissa. Rauman vanha kaupunki, Unescon maailmanperintökohde ja Porin yyterin hiekkaranta, jolla ei ole vertaista Suomessa. Molemmissa kaupungeissa on merellistä tunnelmaa ja merellisiä ravintoloita, kivoja kahviloita sekä merimuseota eli käykääpä tutustumassa molempiin tänä kesänä. Saimaan rannoilla on montakin kivaa pientä kaupunkia. Vieraile Mikkelin, Lappeenrannan tai Kuopion toreilla, maista paikallisia lörtsyjä tai kalakukkoja. Mikkelissä kannattaa käydä ihastelemassa Astuvansalmen kalliomaalauksia (Ristiina), Kuopiossa Puijon tornista aukeaa upeat maisemat kauniiseen Kuopioon ja Lappeenranta palkittiin, Euroopan vihrein kaupunki, EGLA 2021 voittajana.

Kaikki kolme kaupunkia ovat Saimaan upeiden järvimaisemien ja luonnon ympäroimiä kaupunkeja. Jos et ehdi vierailla niissä kaikissa valitse edes yksi ja muista, että Savonlinna ja Imatrakin ovat lähietäisyydellä, kun suunnittelet lomaasi. Pohjoisessa Suomessa on myös monia hienoja kesäkaupunkeja, jossa voi yöttömän yön lisäksi nauttia kesäisistä tunnelmista, vaikkapa Rovaniemellä. Etelässä Hanko ja Tammisaari varsin ihania kesäkaupunkeja ja Maarianhaminan tunnelma, joka on melkein kuin olisi ulkomailla ja Vaasa tai Oulu, Jyväskylä. Suomi on täynnä parhaita kesäkaupunkeja eli tässä vaan tälle kesälle ja ensi vuonna onkin taas uudet ehdokkaat. Nauttikaa kesästä ja kaupungeista, missä vaan olettekaan.