Pyöräily Euroopan halki

Euroopassa pyöräily on erittäin helppoa ja turvallista. Reitit ovat usein hyvin merkittyjä, autoilijat huomioivat pyöräilijät ja etäisyydet voi itse valita omien haluttujen päivämatkojen mukaan. Eurooppaa tarjoaa hyvin erilaista maastoa ja maisemia, joka tekee matkasta todella mielenkiintoisen. Myös yöpymiseen löytyy paljon eri vaihtoehtoja, jotka sopivat jokaisen kukkarolle. Tiet ovat hyvin hoidettuja ja niiden varrelta voi löytyä mitä mielenkiintoisimpia kohteita.

Lähdettäessä liikkeelle Suomesta, vaihtoehtoja on muutama. Meren yli voi oikaista laivalla ja tehdä välietapin, vaikka Gotlannin saarelle, joka tarjoaa todella upeita maisemia pyöräilijälle. Gotlannista matkaa voi jatkaa Ruotsin puolelle, Saksaan tai Puolaan. Toinen vaihtoehto on liikkua mantereen kautta Venäjän puolelle ja siitä alaspäin Baltian maiden läpi. Ruotsin kautta pääsee myös Tanskaan ja sieltä edelleen kohti Länsi- ja Keski-Eurooppaa.

Baltian maat tarjoavat kaunista luontoa ja edullisia kohteita. Reitin varrelta löytyy paljon yöpymismahdollisuuksia ja oman teltan mukana kantaminen on kannattavaa. Tätä reittiä alas tullessa kannattaa suunnata kohti Tšekkien Prahaa. Prahasta nimittäin kulkee erityisesti pyöräilijöille suunnattu 350 kilometrin reitti kohti Itävallan Wieniä. Greenways Bike Route tarjoaa hyvän reitin näiden kahden suurkaupungin välillä ja sen varrella sijaitsee monia pieniä maalaiskyliä.

Keski-Euroopan reitit

Itävalta

Itävallasta voi myös aloittaa Euroopan kolmanneksi suurimman järven ympäriajon. Bodenjärven ympäri kulkeva pyöräilyreitti on erittäin selkeästi merkitty ja sisältää paljon erilaisia opastetauluja. Maisemat ovat henkeäsalpaavan upeat ja maasto on helppokulkuista, joten se sopii erittäin hyvin myös kevyempää reittiä hakeville. Laukut voi kuljettaa laukunsiirtopalvelun avulla, jotta päiväretkistä tulee vieläkin kevyempiä.

Muutenkin näitä Keski-Euroopan kaupunkeja yhdistävät monet helpot pyöräilyreitit. Kaupunkien väliset etäisyydet eivät ole lainkaan pitkiä, ja niiden varrelle mahtuu monenlaisia maisemia. Myös Euroopan isojen jokien, kuten Tonavan, varrella kulkee hyvä pyöräilyreitti. Päivämatkat voi jättää hyvinkin lyhyiksi, jos haluaa käyttää enemmän aikaa kaupunkeihin tutustumiseen. Monet Euroopan kaupungeista kätkevät sisälleen paljon mielenkiintoista historiaa ja tarjoavat hyvän päivän tai parinkin levon pyöräilyn välille.

Viinin ystävien kannattaa suunnata Ranskaan. Route du Vin d’Alsace on 170 kilometriä pitkä reitti mikä kulkee keskellä viiniviljelyksiä ja ihanaa romanttista maalaismaisemaa. Reitin varrelta löytyy useampi viinitila, joissa voi sekä maistella viinejä että yöpyä. Sen keskiaikaiset kylät ja rauhallinen tunnelma sopivat erittäin hyvin hiljaisessa maastossa pyöräilyä hakeville.

Lontoon olympialaisiin tehty Avenue Verte on pyöräreitti Lontoon ja Pariisin välillä. Matkaan kuuluu myös meren ylitys lautalla. Reitin läpi pyöräily kestää noin viikon, vauhdin mukaan. Siinä näkee näiden kahden suurkaupungin elämää ja samoin maaseudun rauhallista kulkua. Reitin varrella on paljon historiallisia kohteita, pikkukyliä ja yöpymismahdollisuuksia.

Espanja ja vinkit matkaan

Vaikka Pohjois-Espanjan läpi kulkeva Camino de Santiago onkin tunnettu enemmän kävelyreiteistään, sen voi myös pyöräillä parissa viikossa. Reitti tarjoaa mukavasti vaihtelevaa maastoa, aina vuoristoisista nousuista ja laskuista tasaiseen peltomaisemaan. Matkan varrella mahtuu myös hienoja vanhoja kaupunkeja. Reitin varrella on paljon kulkijoita ja opasteita, joten eksymisestä ei kannata murehtia.

Euroopan pyöräilyreiteille on olemassa hyviä karttoja, jotka voi jo valmiiksi asentaa puhelimeen matkalle lähdettäessä. Pyörät kulkevat hyvin lentokoneessa, mutta joka maassa on mahdollisuus myös pyörän vuokraamiseen ja se ei ole kovinkaan monimutkaista. Reitti kannattaa suunnitella ainakin pääpiirteissään hyvin ennen matkaa. On helpompaa, jos tietää valmiiksi aloitus ja lopetus paikan. Muuten matkan voi taittaa melko fiiliksen mukaan. Toisinaan voi myös sattua jotain mikä muuttaa suunnitelmaa ja tarvitseekin muutaman lepopäivän lisää. Onneksi majoitusvaihtoehtoja on Euroopassa paljon ja omaa rauhaa kaipaava voi aina kuljettaa mukanaan teltan.