TALVISTA LÄMPÖÄ: VIVA CARIBBEAN!

Tuli mieleen elämäni ensimmäinen loma. Useamman vuoden työn ja opiskelun jälkeen olin täysin rikki enkä silloin vielä tajunnut, että maailma on täynnä uskomattoman hienoja ja mielenkiintoisia asioita, ihmisiä, paikkoja, kulttuureja, luonnonilmiöitä ja niin edelleen. Ostin helmikuussa all inclusive -äkkilähdön Dominikaaniseen tasavaltaan kahdeksi viikoksi ja arvatkaa mitä? En edes tiennyt, missä kyseinen maa sijaitsee! Kuvittelin, että se on jossain Etelä-Amerikasta kaakkoon päin – siis siellä, missä Falklandinsaaret ja Tulimaa kukkivat tyhjyyttä ja lampaita. Otin ja lähdin.

Aurinkoa Kaipaamassa

Jokainen meistä tietää pitkän pimeän talven ja iloitsee lämmintä, valoisaa kesää. Vasta iän myötä aloin ymmärtää, minkä takia suurimman osan meistä kannattaa lomailla etelässä ja miksi kannattaa tehdä se muulloin kuin kesällä: aurinko toimittaa meille niin elintärkeää valoa kuin D-vitamiiniakin. Useammalle meistä saamamme määrä on riittämätön, koska teemme toimistotöitä, opiskelemme suljetuissa tiloissa, asumme isoissa kaupungeissa ja käytämme kaikkia muita kulkuvälineitä kuin omia jalkojamme. Jos kuvitellaan, että saamme vuosittain 90 prosenttia tarvitsemastamme auringon energiasta emmekä lomaile, viiden vuoden kuluttua sisäiset aurinkoenergiavaramme ovat jo puolivälissä! Tämä siis vain veikkaus, ei mikään tieteellinen fakta: kai tällaiset asiat riippuvat ihmisestä, tämän elintavoista ja ympäristöstä. Mitä tehdä, kun jäät kesken talven miettimään, mistä saada auringon satumaista energiaa ja elimistön niin kaipaamaa D-vitamiinia? Järjestää kesä itse!

Vakavasti Ottaen

Nykyajan ihmiselle on hyvin yleistä suhtautua liian vakavasti työhön, suunnitelmiin, raha-asioihin, vastuuseen, lasten koulumenestykseen, laskuihin, ilmastonmuutokseen ja naapurin kissan hyvinvointiin. Omaan hyvinvointiin ja onnentunteeseen ei jää tilaa: harva nykyajan ihminen voi loma-ajatuksen synnyttyä ottaa ja lähteä. Pitää suunnitella loma ajoissa, vertailla hotelleja, säästää lentomatkoilla, miettiä budjetti… kyllä. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun olo on rikki, kaikki suunnittelu on turhaa ja vain aikaa venyttävää. Ja aikahan tällaisissa elämänkäänteissä on se tärkein resurssi. Jos ei ole kertynyt säästöjä, ei muuta kuin pankkiin ja laina: ei se loma muuten onnistu. Kyllä löytyy sen jälkeen tarpeeksi energiaa tehdä enemmän töitä ja maksaa laina takaisin, sitä ei pitäisi epäillä. Noidanpyörä koko hommassa on se, että mitä väsyneemmästä ihmisestä on kyse, sitä enemmän hän epäilee omia mahdollisuuksiaan ja punnitsee vaihtoehtoja: ja yleensä jää kotiin, töihin, perheeseen – siis oravanpyörään. Harmi.

Nuorempi sukupolvi elää puolestaan paljon rennompaa elämää. Se on rohkea, se uskaltaa ja tekee. Omat kesäntekijäiset ovat kohdallaan silloin, kun olemassa oleva ympäristö ja sen tarjoamat sääolosuhteet eivät enää yhtään tyydytä ihmisen fyysisiä ja henkisiä tarpeita. Silloin lennetään. Voi tietenkin myös ajaa, mutta se taitaa olla vahvempien seikka, kun taas ”minä haluan tämän tässä ja nyt” -periaatteella elävä nuoriso suosii äkillisiä muutoksia, ja lento yli Atlantin on juuri se kaivattu: koneeseen astuessa oli pakkasta, koneesta noustessa tulee mieleen sauna. Tarpeeksi radikaalinen muutos?

Seurauksia Tutkien

Miten kesä kesken talvea vaikuttaa ihmiseen? Heti ensimmäisen lomani jälkeen olin jo täysin varma siitä, että jatkossa lomailen juuri helmi-maaliskuussa, koska silloin vitamiinien ja auringon puute on huipullaan. Palattuani takaisin pohjoiseen olin paikoin ruskea ja paikoin punainen, painoin muutaman kilon tavallista enemmän, melkein unohdin eurooppalaiset toimintatavat ja olin täysin valaistunut. Tuntui siltä, että ei ole enää mitään mahdotonta meikäläiselle, eikä uusissa aloituksissa ole mitään pelottavaa vaan on olemassa pelkkää mukavaa jännitystä; ja näin se oli. Rehellisesti sanoen, lähdin lomille lääkärin neuvosta, kun tämä kirjoitti kuuden viikon sairasloman ja sanoi ”lepää. Lähde jonnekin, whatever, mutta hoida itsesi kuntoon ja silloin pitäisi uniongelmasikin ratketa”. Ja arvaatteko mitä? Sairaslomani päättyi viikko ennen suunniteltua. Äkkilähtöhinnalla sain säästettyä elämästäni kokonaisen viikon. Ja pääkysymyksenä koko asiasta: onko kahden viikon kesä kesken talven ja viikko normaalia elämää yhden lomalainan arvoista?..