Ympäri Eurooppaa junalla

Junamatkat ympäri Eurooppaa on todella helppo toteuttaa. Erityisesti Keski-, Etelä- ja Itä-Eurooppa ovat todella upeita matkakohteita, joista löytyy monenlaista mielenkiintoista nähtävää. Junamatkailu on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina ja kiinnostus Eurooppaa kohtaan on kasvanut myös Suomessa. Enää ei aina haluta lähteä pitkille etelän matkoille vaan lähdetään lähemmäs Eurooppaan.

Junamatkailun suosio on lisääntynyt huimasti viime vuosina kuumana käyvän ilmastonmuutoskeskustelun vuoksi. Pitkät kaukomaan lennot tuottavat paljon päästöjä ja täten ihmiset ovat kiinnostuneet uudelleen läheisistä kohteista Euroopassa. Ei huono ajatus sinänsä, sillä Euroopasta löytyy monia mielenkiintoisia paikkoja ja kauas kantava historia, mikä monesti on ollut merkityksellistä myös Suomen kehityksen kannalta.

Suomesta liikkeelle lähdettäessä täytyy ensin päästä meren yli. Toisaalta matkan voi taittaa myös Pietarin kautta, jonne kulkee erittäin hyvä ja nopea junayhteys suoraan Helsingistä. Pietari on myös kaunis kaupunki, jolla on pitkä historia ja sieltä löytyy paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria. Ja tätä arkkitehtuurin loistoa löytyy ympäri Eurooppaa. Kaupungeista voi suunnata välillä myös rauhalliseen luontoon, jonka pienten kylien varrelle monet junat myös pysähtyvät.

Interrail on helppo tapa lähteä junalla kiertelemään Eurooppaa. Matkan voi suunnitella täysin oman mielen mukaan tai valita joku lukuisista valmiista paketeista. Liikaa ei kannata mahduttaa yhteen reissuun ja siksi matkan perusteellinen suunnittelu onkin tärkeää. Kiirehtiä ei kannata, vaan edetä mieluummin pikkuhiljaa ja tutustua hyvin jokaiseen pysähdyspaikkaan.

Euroopan tasaisemmilla mailla junalla matkan tekeminen ei maisemiltaan ole kovin erikoista. Tällaiset matkat haluatkin mieluummin taittaa nopeammin, joka kyllä sujuu helposti, sillä etäisyydet eivät ole kovin pitkiä. Vuoristoisemmilla reiteillä maisemat voivatkin olla todella upeita ja jännittäviä. Etelä-Euroopassa kuljetaan kauniiden maisemien ohi ihastellen Välimeren rannikkoa ja vuoreen upotettuja tunneleita.

Matkan voi suunnitella täysin oman mielenkiinnon kohteiden mukaan. Luettavissa on lukuisia blogeja, matkaoppaita ja reittivinkkejä, jotka löytyvät helposti googlettamalla. Kaupungeista kiinnostunut voi liikkua suurkaupungista toiseen, joita riittääkin Euroopassa todella monia. Kulttuurimatkailijalle sopii eri kulttuurikohteiden pysähdykset ja niitä onkin vasta monia. Pohjoismaissakin voi kiertää junalla ja pitkälle ei tarvitse mennä. Vaihtoehtoja on niin monia!

Suosituimmat kohteet

Norjassa on monia upeita kohteita etenkin vuoristomaisemissa. Niihin on hyvä kulkuyhteys junalla. Pohjoismaissa junalla kulkiessa kannattaa muistaa, että matkat kestävät hieman pidempään, joten matkustamiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Suomesta Ruotsiin voi kulkea täysin junalla Haaparannan kautta tai mennä laivalla ensin yli Tukholmaan ja jatkaa sieltä eteenpäin.

Ranska on valloittava kohde ja erityisen suosittu vanhanajan linnojen ja viinitarhojen takia. Ranska on siis itsessään jo melko monipuolinen kohde, missä riittää nähtävää. Sieltä on myös helppo junayhteys Iso-Britanniaan ja nämä kaksi maata kannattaakin yhdistää, jos niistä löytyy itselle kiinnostavia kohteita. Matka taittuu eteenpäin melko nopeasti, sillä etäisyydet ovat lyhyitä, paitsi Britannian pohjoisosiin lähdettäessä, jonne kannattaakin sitten varata lisää aikaa.

Välimeren kierros on aina yhtä suosittu junamatka. Sen varrelta on todella upeat maisemat ja matkanteko junassa ei käy pitkäksi. Varrelle mahtuu monia ihania rantakohteita, missä voi kesäisin nauttia lämpimästä säästä. Ruoka on hyvää ja historiallisiakin paikkoja voi nähdä matkan varrella. Välimeren reitillä kulkee lukuisia junayhteyksiä ja junaa ei yleensä tarvitse odottaa kauan.

Välimereltä pääsee helposti kohti itäistä Eurooppaa. Erityisesti Kroatia on kasvattanut suosiotaan junamatkailijoiden keskuudessa. Sieltä löytyy suuria kansallispuistoja, missä voi ihailla kaunista luontoa. Siitä on myös hyvä jatkaa eteenpäin muihin Itä-Euroopan kohteisiin, muun muassa Slovenian idyllisiin kaupunkikohteisiin ja tunnelmallisiin kahviloihin.